FÖR SKOLOR - HISTORISKA UPPLEVELSEVANDRINGAR

Domkyrkan har funnits sedan Göteborg grundandes 1621. Tusentals barn från olika tider har passerat dess portar. Nu är det er tur!

Vi tar er med på en historisk rundtur på Domkyrkoplan och upp i tornet där ni får titta på utsikten och slå på de stora klockorna som ringt över staden i 400 år. Turen bär sedan vidare ner i kyrkan, förbi den magnifika orgeln och de gyllene änglarna som räddades ur den stora stadsbranden 1802.
Vandringen avslutas i Evangeliska Brödraförsamlingens lokaler på Korsgatan, där Göteborgs första flickskola låg. Där finns också möjlighet att äta medhavd matsäck om man skulle vilja.

I kursplanen för historia står det: "Ett historiskt perspektiv ger oss redskap att förstå och förändra vår egen tid." Vi vill med vandringen vara med och bidra till just detta. I vandringen pratar vi om historiska källor såsom kyrkböcker, personliga brev och gamla föremål och funderar på vad de kan säga oss idag. Vi utgår från några berättelser om barn som levde i Domkyrkans närhet under 1700- och 1800-talet. Barn som på olika sätt utmanade sin tids gränser och möjliggjorde att nya tankar och idéer kunde ta form.

Under vandringen ges möjlighet för besökarna att ge ett bidrag till "Framtidskapseln" - en gyllene kista fylld med hälsningar och gåvor till framtidens barn. Kistan försluts efter stadens jubileumsår och öppnas till Göteborgs 500-årsfirande.